CELIFAST: Test ràpid intolerància al guten o celiaquía.

Tot i que en el nostre blog normalment només tractem temes relacionats amb la seguretat alimentària, aquest cop ens fem resó d’una novetat científica de les persones intolerants al gluten. Recentment investigadors de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) han creat una prova que detecta la celiaquia en 10 minuts i de manera senzilla similar a un glucòmetre, sense  haver de realitzar biopsia, ja que es detecta a partir de un biosensor que analitza la sang. Aquest projecte ha guanyat el concurs Valortec d’ACCÍÓ, a partir del programa de generació d’idees  de l’any 2013. Actualment la prova que s’anomena CELIFAST, està en fase de validació clínica i s’està valorant quina és la millor manera de comercialitzar el kit.
La intoelerància al Gluten o la celiaquia, és una malaltia que afeta al 1% de la població, i que en molts cassos passa molt de temps fins la seva detecció. Les indústries alimentàries i els establiments restauradors  han detectat aquest nínxol de mercat, i ofereixen molts productes amb baix contingut o sense gluten, en el que utilitzar matèries primeres sense gluten i disposar de 2 línies de producció diferenciades, és la manera d’evitar que els productes elaborats afectin al consumidor amb aquesta afecció.